вівторок, 18 квітня 2023 р.

 

Питання що стосуються фінансових аспектів Програми (умови позики, фінансові документи, які необхідні подати для участі в конкурсному відборі та вимоги до них, оцінка кредитоспроможності та інше)

1. Які основні умови отримання позики за Програмою.
Основним документом, що регулює реалізацію Програми є Фінансова угода між Україною та Європейським інвестиційним банком
Фінансова угода визначає основні умови позики, а саме:
Строк погашення позики – до 20 років. Якщо реалізація проекту розпочинається у 2023 році, останній платіж за Позикою буде здійснено у 2043 році. 
Пільговий період, тривалістю 5 років, протягом якого Позичальник сплачує лише відсотки за користування кредитними коштами, і не повертає основну суму боргу. Пільговий період є частиною строку дії кредиту.
Оплата відсотків здійснюється за вибрані та неповернені кошти.
Таким чином, повернення основної суми боргу розпочинається через 5 років після початку проекту, коли будівельні роботи фактично завершені, і вигоди від економії енергоресурсів та зниження експлуатаційних витрат уже отримуються. 
Відсоткова ставка - Річна відсоткова ставка встановлюється ЄІБ на піврічній основі на основі ставки Euribor та кон'юнктури ринку капіталу 
EURIBOR (формується ринком позикового капіталу) + процентний спред Банку (визначається Банком, дуже низький, десяті відсотка) + 0,25% (Мінфін) 
Значення EURIBOR можна знайти за посиланням: 
На 21 квітня EURIBOR = 3,601% 
При проведенні розрахунків при підготовці Заявок, варто брати значення EURIBOR на дату розрахунків та додати 0,25%. 
Кошти надаються Кінцевим бенефіціарам у вигляді ПОЗИКИ з метою інвестування у термомодернізацію громадських будівель на основі Угоди про передачу коштів позики.

2. Які витрати в рамках Програми є прийнятними, а які неприйнятними.  
Відповідно до Додатку А.Технічні умови Фінансової угода між Україною та Європейським інвестиційним банком визначено, що прийнятними є витрати, пов'язані з роботами з термомодернізації будівель, з яких не менше 50% безпосередньо пов'язані із заходами з підвищення енергоефективності:
  • Інвестиції в енергоефективність, конструктивний ремонт будівлі для продовження терміну її експлуатації
  • Обмежені Інвестиції, не повʼязані з енергоефективністю, які Кінцевий Беніфіціар може більш економічно вигідно використати під час ремонтних робіт. 
  • Ремонти для пристосування будівель до потреб ВПО 
  • Ремонти від пошкодження війною 
Прийнятні витрати зазначені в критеріях прийнятності та оцінки Порядок відбору проектів Програми. 
Неприйнятні витрати, це витрати, що не покриваються за рахунок коштів Позики 
  • ПДВ* та інші податки та збори 
  • Придбання земельної ділянки, купівля будівель 
  • Технічне обслуговування та інші операційні витрати 
  • Експлуатаційні витрати 
  • Придбання вживаних активів, часток під час проведення будівельних робіт 
  • Купівля ліцензії на використання державних ресурсів, патентів, брендів, торгових марок 
  • Суто фінансові операції 
Зазначені витрати покриватимуться за рахунок коштів відповідних бюджетів органів місцевого самоврядування або будь-яких інших джерел (без залучення коштів ЄІБ або коштів Державного бюджету України)

*Примітка: Є домовленість з ЕІБ щодо включення ПДВ до складу витрат, що покриваються за рахунок кредиту. На сьогодні проводиться робота щодо вирішення цього питання.

3. Які документи необхідно подати для підтвердження зобовʼязання Кінцевого Бенефіціара щодо співфінансування субпроекту.
Згідно з Фінансовою угодою, Програма реалізується на умовах співфінансування. За рахунок місцевого бюджету сплачується податок на додану вартість та компенсуються інші необхідні витрати, які не покриваються коштами позики, а також, за потреби, витрати потенційних Кінцевих Бенефіціарів на виготовлення та проведення експертизи проектної документації, проведення енергетичного аудиту будівель та виготовлення енергетичного сертифіката. 
На підтвердження зобовʼязання Кінцевого Бенефіціара щодо співфінансування субпроекту необхідно подати гарантійний лист про те, що Кінцевий Бенефіціар зобовʼязується прийняти рішення про співфінансування витрат з податку на додану вартість та інших витрат, що не покриваються коштами позики, або подати завірену в установленому законодавством порядку копію рішення сільської, селищної, міської, районної, обласної ради щодо співфінансування витрат з податку на додану вартість та інших витрат, що не покриваються коштами позики, відповідно до пункту 6.2 Додатку 1 до Порядку відбору Кінцевих бенефіціарів.