понеділок, 17 квітня 2023 р.

 

Загальні питання щодо участі у Програмі

  📍 Загальні питання

1. Ми надіслали запитання електронною поштою до служби підтримки (UPBEE.support@mtu.gov.ua). Скільки часу потрібно чекати на відповідь.
Відповідь на запитання надається протягом двох тижнів.

2. Чи гарантована участь у Програмі.

Участь у Програмі може бути гарантована за умови подання всіх необхідних документів належної якості, наявності відповідної спроможності місцевого бюджету щодо запозичень, а також в межах наявних коштів позики від Європейського інвестиційного банку.

3. Чи можуть сільські та селищні ради брати участь у відборі проектів у рамках Програми.
Відповідно до частини третьої статті 16 Бюджетного кодексу України місцеві внутрішні запозичення мають право здійснювати Верховна Рада Автономної Республіки Крим, обласні та міські ради. 
Отже, відповідно до Бюджетного кодексу сільські та селищні ради не наділені правом здійснювати запозичення. В той же час, на розгляді у Верховній Раді України знаходиться Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо усунення дискримінаційних обмежень у здійсненні місцевих запозичень та наданні місцевих гарантій сільськими і селищними територіальними громадами. З цим законопроектом можна ознайомитися за наступним посиланням: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/38678 
Хочемо наголосити, що Програма «Енергоефективність громадських будівель в Україні» не має обмежень щодо  участі в ній  сільських та селищних рад і  у разі внесення змін до Бюджетного кодексу сільські та селищні ради зможуть долучитися до участі у Програмі.

4. Чи може обласна рада брати участь  у відборі проектів у рамках Програми.
Відповідно до порядку відбору Кінцевих Бенефіціарів, обласна рада може брати участь у відборі та подати заявку щодо проекту термомодернізації громадських будівель, які знаходяться у комунальній власності відповідної обласної ради.
У такому випадку в анкеті, яку заповнюють учасники відбору (додаток 2 до Порядку відбору Кінцевих Бенефіціарів), потрібно вказувати дані щодо чисельності населення та ВПО у населеному пункті, у якому знаходиться обʼєкт (громадська будівля), що підлягає термомодернізації. 

5. Чи можна подавати документи від регіональних управлінь центрального органу влади?
Відповідно до пункту 4 Порядку відбору, «Участь у Програмі відповідно до цього Порядку можуть брати органи місцевого самоврядування». Заявка підписується уповноваженою особою органу місцевого самоврядування.

6. Чи можна подавати документи від медичного центру або лікарні.
Відповідно до пункту 4 Порядку відбору, «Участь у Програмі відповідно до цього Порядку можуть брати органи місцевого самоврядування». Заявка підписується уповноваженою особою органу місцевого самоврядування.

7. Чи може департамент ЖКГ виконавчого комітету міської ради бути Кінцевим бенефіціаром?
Кінцевим бенефіціаром може бути лише орган місцевого самоврядування. Заявка підписується уповноваженою особою органу місцевого самоврядування.

8. Чи може НПО або ОСББ приєднатися до Програми?
НПО або ОСББ не можуть бути Кінцевими бенефіціарами Програми.

9. Чи можливо від однієї громади подати декілька проєктів.
Від однієї громади подається один субпроєкт, у який можуть бути включені декілька будівель.

10. Чи є в Програмі ліміт на кількість будівель?
В Програмі відсутній ліміт на кількість будівель, представлених в одній заявці.

11. У якому форматі надсилати документи пропозиції (.pdf, .docx, інший).
Документи пропозиції надсилаються у форматі .pdf. Водночас заповнена форма Додатку 3 до Порядку відбору - заведена інформація про проєкти термомодернізації, які пропонуються для реалізації надсилається додатково у форматі xls (Excel).